Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajankohtaista

Lauantaina 18.12. klo 11-12 voi tulla ostamaan lahjakortin paikan päältä.

Tilaa jouluksi lahjakortti sähköisesti reeta@helsinginjalkaterapia.fi. Kerro minkä palvelun tai arvon haluat lahjakorttiin, sekä milloin olet antamassa lahjakortin.

Nettisivumme on uudistumassa alkuvuodesta 2022.

 

Olemme auki ajanvarauksella. Nettiajanvarauksesta näet kaikki vapaat ajat 24/7.

 

Helsingin jalkaterapia on terveydenhuollon palvelu. Tehtäviimme kuuluu ennaltaehkäsitä tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, hoitaa jalkojen ihon ja kynsien aiheuttamia terveydellisiä haittoja sekä ylläpitää terveyttä.

 

Tulethan vain terveenä hoitoon ja huolehdit hyvästä käsihygieniasta.

Lämpimästi tervetuloa! 

Avoinna ajanvarauksella sopimuksen mukaan arkisin 8-19:30 välillä, sekä myös lauantai aikoja.

Tiedustelut ja ajanvaraukset arkisin

reeta@helsinginjalkaterapia.fi tai numeroista

Reeta 045 151 7644

Taru 044 980 4583

Ajan voi varata nettiajanvarauksen kautta. 

Yleisimpiä jalkavaivoja: 

Jalkakipu on monille tuttu asia, mutta niiden aiheuttajat ja hoitomuodot eivät ole niin tunnettuja. Tähän on koottu tyypillisimpiä jalkakipuja, mihin jalkaterapialla voidaan vaikuttaa.

 

Jalkaterapia eri sairauksien hoidossa

Diabetes, reuma, nivelrikko ja psoriasis ovat tyypillisiä sairauksia, mitkä aiheuttavat muutoksia alaraajoissa ja iholla. 

Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes altistaa neuropatialle. Neuropatia heikentää jalkojen suojatuntoa, mikä altistaa heikosti paraneville jalkahaavoille. Se aiheuttaa myös lihasten ja jänteiden surkastumista sekä nivelten liikerajoituksia, minkä seurauksena jalkoihin syntyy virheasentoja, iho kovettuu ja altistuu haavaumille.

 

Lasten ja nuorten jalan ja alaraajan ongelmat

Lapsilla ja nuorilla tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat yleisempiä alaraajoissa kuin yläraajoissa. Nilkan nyrjähdykset sekä polvilumpion sijoiltaan menot ovat tyypillisä liikuntavammoja. Odgood Schlatter, Severin tauti, rakenteellinen "lättäjalka", käveleminen varpaillaan tai jalkaterät sisäänpäin  saattavat vaatia asiantuntijan apua.

Sisäänkasvavat kynnet ovat myös ikävä vaiva liikkuvalla nuorella. Ensimmäisenä on syytä tarkistaa kenkien sopivuus ja kynsien leikkausmalli.

 

Plantaarifasciitti /-faskioosi, kantapään kivut

Kantapään kivut ovat yleisiä vaivoja ja niiden syyn selvittäminen on tärkeää. Yleinen syy on plantaarifasciitti, joka on jalkapohjan jännekalvon rappeuma. Lisääntynyt tavallista suurempi jalkaterän rasitus tai ponnistus voivat aiheuttaa rappeutumista. Altistavia tekijöitä ovat jalkaterän virheasennot, pitkäkestoinen seisominen tai juokseminen, ylipaino ja vääränlaiset kengät. Muita kantapään kivun syitä ovat limapussien tulehdukset, kantaluun alla olevan rasvapatjan kiputila ja rasitusmurtuma. Tärkeää hoidossa on keventää kantapään alue ja välttää rasitusta, jossa kipu on syntynyt.

 

Säären- ja pohkeenalueen kiputilat, "penikkatauti", akillesjänne vaivat

Säären alueen vaivoista yleisin on säären lihasaitio-oireyhtymä eli penikkatauti. Säären lihaksia ympäröivä kalvo ei anna myöden lihasten kasvaessa tai turvotessa ja aiheuttaa näin kivun sääriluun sivulle. Lepo, jalkaterän asennon parantaminen, keskivartalon ja lantion alueen lihasten vahvistaminen ja sitä kautta alaraajan asennon ja kävelyn paraneminen, venyttelyt, mahdollien kipulääkitys ja manuaaliset hoidot (hieronta ja fasciakäsittely) voivat edistää penikkataudin paranemista. 

Akillesjänteen tulehduksessa akillesjänne tuntuu aralta ja kipua tuntuu liikkuessa ja venytksessä. Kipu voi oireilla myös ylempänä pohkeessa. Rasitusta tulee välttää. Akillesjännettä on syytä vahvistaa eksentrisillä harjoitteilla. Myös uinti, vesijuoksu ja pyöräily voivat olla hyväksi.

 

Vaivaisenluu

Vaivaisenluu syntyy, kun isovarvas kääntyy kohti pienempiä varpaita. Ensioireina voi olla rasituskipu tyvinivelessä, tulehdus ja turvotus. Monesti ajatellaan, että vaivaisenluu syntyy vain epäsopivien kenkien käytöstä. Muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä on myös jalkaterän rakenteelliset ja geneetiset vaikutukset, trauma tai sairaus (esim. nivelreuma). Vaivaisenluun hoidon tavoitteena on estää sen paheneminen. Hoitona käytetään usein vaivaisenluuta oikaisevaa yksilöllisesti valmistettua silikonista varvasortoosia. Oikaisijoita löytyy myös tehdasvalmisteisina. Tärkeää on myös vahvistaa varpaiden ojentaja-koukistajalihasten sekä loitontaja-lähentäjälihasten toimintoja. Tukipohjallisten tarpeen arviointi ja kenkien sopivuuden tarkistaminen on syytä tehdä.

 

Vasaravarpaat

2.-4. varpaiden koukistuessa kärkinivelistään, syntyy vasaravarvas. Tähän liittyy usein myös päikiän nivelten laskeutuminen. Vasaravarpaisuus liittyy usein korkea kaariseen jalkaterään, kampurajalkaan, neuropatiaan ja neurologisiin sairauksiin, mutta on myös olemassa mekaanisia aiheuttajia. Varvasortoosi ja päkiän asentoa korjaava pohjallinen ovat oleellisia osia vasaravarpaiden hoidossa. Liikkuvia vasaravarpaita hoidetaan hieronnalla, mobilisoinnilla, venyttelyllä sekä jalkaterän lihaksia vahvistavalla jumpalla. Varpaiden jäykistyessä vasaravarvas asentoon, sovelletaan oireiden mukaista hoitoa.

 

Räätälinpatti, pikkuvarpaan vaivaisenluu

Pikkuvarvas kääntyy sisäänpäin, kiertyy ja koukistuu. Oireiden mukainen hoito. 5. jalkapöydänluun tukeminen, kinesionteippaaminen sekä jalkaterän lihastasapainon palauttaminen ovat osana hoitoa.

 

Päkiän alueen kivut

Päkiän leveneminen ja laskeutuminen aiheuttavat monesti kipuja päikiän alueelle jalkaterän kuormittuessa virheellisesti. Myös yllä mainitut asiat ovat yhteydessä päikiässä tapahtuviin muutoksiin. Levenemisen ja laskeutumisen myötä jalkapöydänluiden päät kuormittuvat virheellisesti ja luiden alle kehittyy kovettumaa tai känsiä. Myös hermopinteet, Mortonin neurooma sekä nivelrikko ovat tyypillisiä päkiän alueen kivunaiheuttajia. Hoitona päkiän pehmusteet, paineen siirto esim. pohjallisella, päkiää tukevien pienten lihasten vahvistaminen ja mahdollisten kovettumien ja känsien poisto.

 

Kovettumat / känsät

Voidaan poistaa mekaanisesti ja kivuttomasti. Kovettumat ja känsät yleensä johtuvat jalkaterän virheellisestä asennosta ja kuormittumisesta. Tukipohjallisilla, suojilla ja pehmusteilla, säännöllisellä jalkojen ihon rasvauksella, oikean kokoisilla ja mallisilla kengillä sekä jalkaterien pienten lihasten vahvistamisella voidaan ehkäistä kovettumien ja känsien syntymistä.

 

Syylät

Syylä on hyvänlaatuinen ihokasvain, mikä on papilloomaviruksen aiheuttama. Jos syylä on kuormitusalueella ja aiheuttaa kipua, se on syytä hoidattaa.

 

Sisäänkasvanut kynsi

Kuperanmallinen kynsi, vauriotaustainen tai huolimattomasti ja liian lyhyeksi leikattu kynsi, voivat johtaa kynnen painumisen ja kasvamisen ihon sisään. Tämä aiheuttaa yleensä kynsivallintulehduksen. Monesti pelkkä antibioottikuuri ei auta, vaan kynsi vaatii mahdollisen kynsipiikin poistamisen, kynsiuurteen siistimisen ja kynnen kulman eristämisen esim. kuitukankaalla. Joissakin tapauksissa, jos kynsi jatkuvasti kasvaa sisään ihoon, voi apu löytyä kynttä oikaisevasta jousesta.